Принципи на работа

 • Индивидуален подход към пациента
 • Първостепенна насоченост към профилактика и предпазване от заболявания
 • Подкрепа и насоки за осъзнаване на истинската цел/предопределеност в живота
 • Стимулиране към осъзнато съществуване
 • Не просто сбор от методи, а житейска философия

Индивидуален подход към пациента

Често това се оказва само клише за привличане на вниманието на хората. В китайската медицина, обаче, се обръща внимание на индивидуалността дори повече, отколкото един западно мислещ човек може да възприеме. Лекуват се не конкретните болести, а хората – всеки със своите особености. За да се пристъпи към някаква лечебна процедура, преди всичко трябва да се определи причината за поява на проблема. В тази връзка е и съществуващият в китайската медицина принцип: “Едно заболяване – различни лечения, едно лечение – за различни (на пръв поглед) проблеми”.

Преди да се пристъпи към провеждане на процедурa, освен настоящите и миналите оплаквания на пациента, се взимат предвид още:

 • към кой тип конституция спада пациента - според 5-те елемента, ин и ян и 8-те триграми (слаби органи по наследство/по рождение и съпътстващи живота здравни проблеми),
 • на колко навършени години е,
 • диагностика по пулса, езика и очите, акупунктурна и коремна диагностика - за определяне на настоящото състояние на енергетиката и сравняване на установените нарушения с оплакванията на пациента.

Обръща се внимание не само на телесните оплаквания. Те по-скоро се разглеждат на фона на преобладаващите психоемоционални състояния, реакциите на стрес, страхове, положение в семейството, среда в обществото, професия и изява, и др.

Освен установяване на причините, много е важно лечебното въздействие да се съобрази с годишното време, фазата на луната, деня и часа, в които се провежда всяка процедура, за да може точно вие, в този момент, да имате най-голяма полза от процедурата.

Първостепенна насоченост към профилактика и предпазване от заболявания

Най-висши цели на древните създатели на китайската медицина са били стремежът към дълголетие и “безсмъртие”. Постигането на такива високи цели изисква най-ревностно пазене на дадените ни от природата резерви чрез постоянни грижи за тялото, балансиран емоционален живот и извисена духовност.

Поради тези причини подходът в китайската медицина е насочен предимно към предпазване от заболявания чрез ранно установяване и корекция на дисбалансите, докато са още на ниво нарушена енергетика (функционални телесни нарушения и емоционален дисбаланс).

Допускането на по-сериозно заболяване означава, че е изпуснат момента, в който е могло да се въздейства с малко процедури или само с лечебна гимнастика, подходяща диета, масаж и медитация. В тези случаи връщането към изходно състояние отнема доста време и усилия, както от страна на лекуващия, така и от страна на пациента.

Малките нарушения на енергийно (функционално) ниво се изразяват в на пръв поглед незначителни симптоми, на които често се гледа с пренебрежение от страна на практикуващите конвенционална медицина. Вероятно поради това, че са оплаквания, които нямат животозастрашаващ характер и могат да се припишат на “неврози”, повишена реактивност на стрес и т.н. – неща, за които западната медицина на настоящия етап не разполага с адекватни средства за лечение. Успокоителните или общите препоръки за почивка и движение са повече от недостатъчни.

Пример за такива оплаквания са леките нарушения в храносмилането (запек, честа диария, леко подуване на корема с газове), честите инфекции на горните дихателни пътища или леки алергии, нередовна менструация или болки преди и по време на цикъл, хронично бяло течение, болки в кръста, рамената, често зачервяване на очите, безсъние, повишената раздразнимост, засилена ревност, меланхолия, прекомерно потъване в размисли..списъкът може да бъде много дълъг.

Когато оставим тези “незначителни” неудобства да се развиват без да вземем необходимите мерки, те неусетно се превръщат в някакъв вече по-голям проблем, който ни изненадва по същия начин, както всяка зима ни изненадва големия сняг – винаги с голямо “учудване” установяваме, че ни е затрупало.

Подкрепа и насоки за осъзнаване на истинската цел/предопределеност в живота

Схващането, че всеки от нас е роден на земята с определена съдба (предопределеност, призвание), е основно в даоистката философия. То звучи доста странно и далечно за по-голямата част от хората в нашата култура. Преведено на по-разбираем език това означава, че всеки от нас има определени заложби, талант, който трябва да открие, за да започне да твори. Защото истинското съществуване и изпълняването на индивидуалната ни предопределеност е изявата на духа ни чрез творчество. Когато човек открие истинското си аз, няма конфликт между сърце/чувства/емоционалност и съзнание.

В традиционната акупунктура се счита, че именно непознаването на това, за което е предопределен човек, в съчетание с изкривените, насадени отвън ценности, представлява първопричината за сериозните заболявания. За да бъдем здрави, съзнание и вътрешни желания/най-дълбока същност/ трябва да бъдат в съзвучие.

Стимулиране към осъзнато съществуване

Всяка мисъл, която минава през главите ни, всяко желание и последващо го действие или бездействие, определят насоката на по-нататъшните ни мисли, желания и действия, т.е. насоката на събитията в живота ни. Първата стъпка в осъзнатото съществуване цели да накара пациента да се замисли за този затворен цикъл, след което със съзнателно усилие на волята да промени насоката на мислите, енергията (емоции, желания, сексуална сила) и действията в посока, която ще доведе до подобряване на здравето и качеството на живот.

Прилагане на различни методи, обединени от една философия:

Методите на профилактика, диагностика, лечение, дишане, гимнастика и медитация, с които ще се запознаете при посещенията си в кабинета, се основават на единна философска система, като всеки един допълва другите.

 • Акупунктура,
 • Двигателни, дихателни и медитативни упражнения (чигун)
 • Целенасочена промяна на стереотип на поведение и мислене
 • Подходяща за състоянието храна и промяна на отношението към процеса на хранене

 

Акупунктура ‹‹