Какви заболявания се лекуват с акупунктура?

Акупунктурата е част от една цялостна медицинска система, която с времето е изработила свои начини за справяне с всеки физически или психичен проблем, състояние или болест. За разлика от западната медицина, обаче, тя не разполага с възможности за спешни интервенции, които да спасяват човешки живот при физически травми.

Независимо от това, тази медицинска система е издържала проверката на времето. В системата на здравеопазване на съвременен Китай и двете работят паралелно, като се използват предимствата на всяка от тях – за хронични заболявания – ТКМ, при остри – съвременна медицина.

През 2002 година, Световната здравна организация (СЗО) публикува едно свое издание “Акупунктура: Преглед и анализ на доклади от контролирани клинични проучвания” (Acupuncture: Review and analysis of reports on controlled clinical trials. World Health Organisation 2002).

В трета глава на този доклад, озаглавена “Болести и разстройства, които могат да бъдат лекувани с акупунктура” е представен обширен списък на диагнози (съгласно класификацията на западната медицина) от всички области на медицината. Възможностите на акупунктурата са тествани при всички тях, като списъкът е разделен на следните четири групи диагнози:

 1. Болести, симптоми или състояния, за които е доказано – чрез контролирани клинични проучвания, че акупунктурата е ефективно лечение.
 2. Болести, симптоми или състояния, при които лечебният ефект на акупунктурата е демонстриран, но е необходимо да се представят още доказателства.
 3. Болести, симптоми или състояния, за които са публикувани единични клинични проучвания, отчитащи известен лечебен ефект, но при които акупунктурата заслужава да бъде опитана като метод, защото лечението с конвенционалните и други терапии е трудно.
 4. Болести, симптоми или състояния, при които акупунктурата може да бъде опитана при условие, че практикуващият има специализирани съвременни медицински познания и адекватно оборудване за мониториране.

В последната точка списъкът е следния: задух при хронично обструктивна белодробна болест; кома; гърчове при деца; коронарна болест на сърцето (ангина пекторис); диария при малки деца; енцефалит – вирусен, при деца, късен стадий; парализа – прогресивна булбарна и псевдобулбарна.

В случаите на тежка травма или остър инцидент, модерната медицина не би следвало да се замества с акупунктура, чигун или фитотерапия, но те са превъзходни методи за ускоряване на възстановяването. Също така при лечение на тежки бактериални инфекции или ракови заболявания, китайската медицина би могла да се приложи като допълнителен метод за облекчаване на състоянието.

Традиционната акупунктура, разбира се, използва различна класификация на заболяванията, която не е широко известна на запад. След културната революция и силовото превключване от даоизъм, конфуцианство и будизъм към диалектически материализъм, правителството на Китай поставя задача на най-известните лекари по това време да дадат “научна” обосновка на традиционната медицина, така че да бъде разбрана от хората в западните страни. За целта, описателните модели на нарушен енергиен баланс, характерни за китайската медицина се превеждат в множество западни диагнози.

Двата подхода, обаче, са доста различни и пълно напасване е невъзможно. Единият разглежда човека като едно цяло – описва се индивидуален дисбаланс с характерните за всеки човек телесни, емоционални и душевни оплаквания. За другия са характерни предимно телесни/анатомични диагнози, основаващи се на патоанатомични изменения в засегнатите тъкани (с изключение на системните заболявания на съед. т-н и инфекциите). От там и диагнози като гастрит, колит, язва на дванадесетопръстника, артрит, радикулит и много други. Ако са засегнати много стави ще е полиартрит, но всяка диагноза е свързана с анатомично място, в което има характерна находка. За поставяне на диагнозата, както и за решението на специалиста за най-посходящо лечение няма никакво значение какво е емоционалното и душевно състояние на пациента.

Според енергийната анатомия и (пато)физиология няколко от тези диагнози биха могли да се обединят в един единствен модел на дисхармония (напр. гастрит, колит, главоболие (мигрена), конюнктивит и безсъние). Както и обратното - една западно медицинска диагноза може да съответства на няколко модела на енергийна дисхармония според китайската патология и всеки от тези модели да изисква различен подход на лечение.

Все пак, това приравняване към западните диагнози има своята положителна страна. То позволява да се сравняват резултатите от лечението и дава възможност по-голяма част от човечеството да използва едно толкова ценно, евтино и ефикасно средство за облекчаване и лекуване на много състояния, като акупунктурата.

Ето един начин за описване на състоянията, при които акупунктурата е много добър начин за въздействие:

За успокояване при напрегнато ежедневие умствена и емоционална преумора, повишена нервност, безсъние, виене на свят, главоболие, високо/ниско кръвно налягане, тревожност, фобии и т.н.

За стимулиране на имунната система при чести настинки, остър/хроничен синузит, възпалено гърло, алергии, сърбеж, екзема, астма и др.

Хармонизиране работата на храносмилателната и отделителната системи при гадене, повръщане, гастрит, язва, колит, запек, диария, хроничен хепатит, цироза, хемороиди, нощно напикаване, чести цистити и др.

Често срещани гинекологични проблеми болезнена, нередовна или липсваща менструация, безплодие, упорито бяло течение, намалено либидо.

Дългогодишни болки в стави и мускули: подобрява подвижността в големите стави: тазобедрени, колена, глезени, рамена, лакти, китки. При болки в гръбнака: врат, гръб и кръст (ишиас, радикулит, дискова херния), при изтръпване на крайниците.

Някои ендокринни заболявания диабет, болести на щитовидната жлеза – хипер или хипотиреоидизъм, тиреоидит на Хашимото

Наднормено тегло, анорексия и булимия регулира храносмилането, стимулира жлезите за възстановяване на хормоналното равновесие, потиска неконтролирания глад, успокоява и центрира ума и психиката.

Очни и ушни заболявания конюнктивит, перде в начална фаза, късогледство при деца, прогресивно намаление на зрението, прогресивно намаление на слуха, глухота, шум и пищене в ушите

Заболявания на устната кухина възпаление на венците, възпаление на езика, афти, лош дъх, болка при израстване на мъдреци.

При зависимости към тютюн, алкохол и по-силни наркотици

Естетични проблеми, “подмладяване” и възвръщане младежката свежест на лицето

 • косопад,
 • повишено окосмяване при жените,
 • намаляване на фините линии (бръчки) по кожата;
 • намаляване на двойна брадичка;
 • намаляване на бръчките по челото и от често свиване на веждите;
 • повдигане на отпусната кожа,
 • торбички под очите или подпухнали/отпуснати клепачи
 • тъмни кръгове под очите
 • петна по кожата

Акупунктура˜ ‹‹

Често задавани въпроси ‹‹