Колко процедури и с каква честота?

Средната продължителност на един курс на лечение с акупунктура е между 5 и 15 процедури. Те се провеждат по различни схеми, според остротата и тежестта на проблема – всеки ден, през ден или дори веднъж на седмица.

В някои случаи е възможно облекчаването на симптомите да настъпи почти веднага – по време и след единствена процедура. Това се случва, когато процесът е остър, но е в самото начало или пациентът е чувствителен и пристига при първите признаци на леко неразположение.

Друг път, независимо че идва веднага след появата на първите симптоми, облекчението настъпва след 2-3 до 5 процедури. Понякога в началото се наблюдава временно влошаване на състоянието, като скоро след това симптомите рязко се подобряват и постепенно отзвучават.

Акупунктурата е забележително ефективна при много състояния, но в западните страни за много пациенти тя е последен избор за лечение. До практикуващия акупунктура много често достигат тежки случаи с дългогодишни проблеми. Част от хората са потиснати и достигнали до отчаяние в опитите си да намерят облекчение. В такива случаи възстановяването е бавно и провеждането на няколко процедури не е достатъчно.

При напредналите в развитието си и дългогодишни заболявания се налага повтаряне на един или няколко курса иглотерапия, с различни по продължителност прекъсвания между тях. По време на тези паузи, от пациента се очаква да продължи спазването на предписанията за начин на живот. В тези случаи, постигането на трайни положителни резултати с постепенно подобрение на състоянието се постига в продължение на година или две.

 

Акупунктура˜ ‹‹

Често задавани въпроси ‹‹