Какво е акупунктурна процедура? Много ли боли?

След традиционната диагностика и определянето на точките идва ред на самата процедура. Обикновено се поставят между 4 и 16 игли на процедура. Броят на използваните игли не съответства на силата на въздействие. По-важно е правилното определяне на подходящите за вас точки, точното поставяне и манипулиране на иглите.

При въвеждане на иглата, може да почувствате леко пробождане, приличащо на ужилване. След достигане на желаната дълбочина, около мястото на убождане може да се получат различни усещания, като разливане на топлина, чувство на тежест, мравучкане, леко обезчувствяване или да се появи сърбеж по кожата около иглата.

Продължителността на една процедура може да трае от няколко минути до повече от един час – средно 20-30 минути.

При голяма част от хората процедурите имат незабавен успокоителен ефект, като някои пациенти дори заспиват на кушетката.

По време на процедура, освен игли може да се използват още две традиционни техники за въздействие:

  • Нагряване с мокса – загряване и активиране на акупунктурните точки с тлееща билкова пура.
  • Поставяне на вендузи – известното ни и от българската народна медицина поставяне на стъклени вендузи върху определени участъци от кожата или точки. Вендузите се поставят, за да засмучат определено място от кожата и така да разсеят блокаж на енергията Чи или кръвта, изваждане на студ или вятър от кожата, напр. при спортни травми, изстиване и др.

Много ли боли?
Зависи от това колко искате да ви боли. Ако сте настроени, че ще ви инквизират с игли, ще боли адски.
Ако сте спокойни и не ви е страх, почти не се усещат. В най-лошия случай боли като ухапване от комар.

 

Акупунктура˜ ‹‹

Често задавани въпроси ‹‹